Dopřejme XPčkám zasloužený odpočinek

Oznámení firmy Microsoft© o ukončení podpory operačního systému Windows XP rozpoutalo spoustu debat. Někteří zastánci této verze OS se přiklání k názoru, že se uživatelé nemusí ničeho obávat a mohou bez obav i nadále „XPčka“ používat. Je to nejspíše pohodlností cokoliv řešit, či investovat do nové verze Windows. Jelikož se jedná o oficiální vyjádření a sám Microsoft© na svých stránkách nabádá k upgradu systému, měli by uživatelé i firmy na tuto výzvu reagovat a zodpovědně tyto změny řešit.

Jedná se samozřejmě o investice, kromě samotného OS s tím může souviset i výměna celých počítačů, jelikož i v dnešní moderní době ještě některé firmy používají deset i více let staré „kusy“.

Pro firmy, které takových počítačů provozují jednotky či desítky, je to značný zásah do rozpočtu, kterému se snaží vyhnout přikláněním právě k výše uvedeným názorům. Pokud se však firma rozhodne finanční prostředky uvolnit, je to ideální příležitost na „přezbrojení“ firemního vybavení. Nový PC zajistí rychlejší odezvu při práci, lepší podporu nových programů a hlavně kvalitnější zabezpečení dat, což ve výsledku finance ušetří.

Zásadním parametrem, proč se rozhodnout přejít na nový operační systém, je zabezpečení počítače před únikem citlivých informací. Převážně se jedná o přihlašovací údaje a hesla k internetovému bankovnictví, klientským sekcím a jiným profilům. Lze předpokládat, že útočníci (hackeři), budou vyhledávat převážně zastaralé, neaktualizované a nezabezpečené počítače, které jim jejich cestu k citlivým údajům značně zjednoduší.

I když je upgrade „Xpček“ prvním krokem ke spolehlivému a bezpečnému počítači, nelze opomenout další prvky, kterými je kvalitní antivirový program a pravidelná aktualizace a ůdržba všech programů a SW doplňků.

Windows XP patřily mezi nejlepší operační systémy své doby (v rámci verzí operačních systémů firmy Microsoft©). Svou práci splňovaly na výbornou, ale jejich čas již vypršel. Spolehlivým nástupcem mohou být (a v převážné většině názoru jsou) Windows 7, které splňují všechna potřebná kritéria a funkce jak pro malé živnostníky, tak i pro větší firmy.

Pro ty, kterým se nechce investovat do placené licencované verze OS , existují alternativy v podobě různých linuxových distribucí operačních systému. Nejznámější jsou například Debian, Ubuntu a další. Grafické prostředí je sice odlišné, ale tyto systémy podporují běžné činnosti, jako je prohlížení internetu, pošty, přehrávání videa, hudby nebo prohlížení fotek, stejně, jako operační systémy Windows.

Jeden z článků, který popisuje postupně omezenou bezpečnost Windows XP si můžete přečíst na stránkách Technet.cz.

Přečtěno: 1642 x